Tarımda Kadın Eli Projesi Trabzon’da Hayata Geçti
Bugün, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) önemli bir protokol imza töreni gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle hayata geçirilen Tarımda Kadın Eli Projesi, kadınların tarım alanında daha etkin olmasını ve katma değerli ürünler üretmesini amaçlıyor. Bu proje ile kadınların güçlendirilmesi hedefleniyor.
İmza Töreninde Kimler Vardı?
Törende; TTSO Başkanı Erkut Çelebi, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon Barosu Başkanı Hakan Orhan, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Aktürk, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Kul ve TOBB Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın katıldı.
Projenin Hedefi ve Önemi
TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın, projenin amacını şöyle özetledi: “Kadının ürettiğini çeşitlendirmek, satmasını sağlamak, kısacası kadını güçlendirmek ve refahını artırmak.” Aydın, projenin çocuklar üzerinden toplumun geleceğine de katkı sağlayacağını belirtti. Örneğin, kadınların üreteceği krem ve tonik için gerekli bitkilerin yetiştirilmesi gibi pilot uygulamalara başladıklarını vurguladı.
“Her bölgenin toprağı farklı. Ürünleri farklı. Verim alabileceğimiz ürünler üzerinden gideceğiz. Uzun soluklu bir proje ve başarılı olacağımıza inanıyoruz.” dedi. Bu bağlamda, katma değeri yüksek tarımsal ürünler üretmeyi amaçladıklarını da ekledi.
Kadın İstihdamının Önemi
DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar ise kadın istihdamının kalkınmadaki önemine değindi. “Kadın istihdamı topyekûn kalkınmada en önem verdiğimiz alanlardan biri.” diyerek, kadınların hem tarımda hem de diğer sektörlerde değer kattığını ifade etti. Ajans olarak uyguladıkları desteklerle önemli bir kadın istihdamı oluşturduklarını söyledi.
Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Destek
İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Aktürk, projenin paydaşı olmaktan gurur duyduklarını belirtti. “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uyguluyoruz.” dedi. “Bu proje kapsamında da üretimden pazarlamaya kadar her konuda yanınızdayız.” diye ekledi.
Protokol İmzalandı
Konuşmaların ardından, katılımcılar Tarımda Kadın Eli Projesinin protokolünü imzaladı. Bu adım, Trabzon’daki kadınların tarım alanında daha fazla yer alması ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları için oldukça önemli bir gelişme. Evet, bu proje ile kadınlar, kendi potansiyellerini keşfedecek ve belki de toplumda çok daha büyük bir değişim yaratacaklar.